divendres, 10 de juliol del 2009

PAGAFANTES

Un pagafantes és, ras i curt, l’amic de la noia. No pas per voluntat pròpia: són paios que, volent-se-les lligar, acaben essent els seus amics, germans grans, coixins on plorar, sacs de boxa, psicòlegs, companys de cafè i mossos de magatzem, entre d’altres tasques encara menys gratificants.

La gran desgràcia dels pagafantes és, precisament, ser un pagafantes. És fina la barrera i cap d’ells sap el momento exacte en què s’hi ha convertit. Manca de confiança d’ells o voluntat d’elles de tenir un pagafantes particular? Tal volta les dues coses. Mentre que els seus rivals coneixen a la noia i al cap de pocs dies (o hores) ja se l’han endut al llit, el pagafantes pot mantenir-hi una relació de mesos o anys, sense aconseguir res més que un petó a la galta o una abraçada afectuosa.Els pagafantes més recalcitrants han arribat a compartir llit amb la noia (sense cap relació carnal, òbviament), i fins i tot tinc noticia de pagafantes que s’hi han dutxat. Segons algunes fonts també hi ha dones pagafantes, tot i que serien minoritàries per ser un fenomen eminentment masculí.

Arribats a aquest punt hem de distingir els pagafantes circumstancials dels que ho són a temps complet. Servidor s’ha trobat, en moments puntuals de la seva vida, tenint comportaments de pagafanta, fent autèntics equilibris per no caure en aquest abisme sense fons. Vorejant la frontera, tan poc precisa i enganyosa. Però un pagafantes autèntic neix essent-ho. Troba amistat i confessions quan esperava sexe i amor. És germà gran quan li agradaria ser amant. Pel qui ho viu en pròpia pell (i els que hem tingut etapes pagafantes ho sabem prou bé) és dramàtic, una autèntica tortura: “em tens però no em tens” .

El pitjor del cas és la impossibilitat de la majoria de pagafantes de sortir del cercle viciós, de deixar de ser-ho. Un cop assumit el rol d'etern amic és impossible canviar-lo pel d'amant. En realitat, la única via d'escap possible és trencar del tot la relació d'amistat, tot i que una sola trucada d'ella pot desencadenar, de nou, la catàstrofe.

El pagafantes és, en definitiva, un individu entranyable que sempre ha viscut entre nosaltres. Un blanc de burles i d'incomprensió. Una persona amb un patiment tan profund que li comporta devastadores conseqüències emocionals. Darrerament s'han organitzat grups de suport als pagafantes (veure link) amb la voluntat d'acabar amb un fenòmen tan estès com difícil d'erradicar.

http://www.youtube.com/watch?v=y7R7jsHvJuc