dimecres, 7 d’abril del 2010

SALOUFEST



Fa dies que sentim parlar de la Saloufest. Tothom està molt indignat perquè es veu que promou un model de turisme de poca qualitat. Fins aquí d'acord. Amb algun matís, però d'acord. El que fa gràcia és que quan a la tele parlen de turisme de qualitat posen imatges de senyors anant amb bicicleta i d'esglésies romàniques dels Pirineus. Tot molt bucòlic, una mica com El Show de Truman. A veure, anem a pams i no confonguem gimnàsia amb magnèsia: si un senyor vol cultura visitarà Roma, París, Barcelona o Madrid. Fins i tot Boí Taull. No pas Lloret de Mar ni Salou. Haurà de ser, a més, un senyor amb una capacitat adquisitiva prou important: tots els qui hem estat a aquests pobles i ciutats sabem que la vida no és gens barata, especialment si s'adonen que ets turista.

El cas és que els universitaris anglesos no tenen diners ni volen anar amb bicicleta per caminets florits. Jo tampoc tenia diners ni volia anar amb bicicleta quan tenia la seva edat (i tampoc és que ara tingui diners ni ganes d'anar-hi). I si nosaltres no els donem aquest tipus de festa destroyer la trobaran en un altre lloc, amb la conseqüent pèrdua d'ingressos pels restauradors d'aquí. El fet que aquests joves borratxos busquin altres destinacions farà que, a canvi, necessàriament vinguin famílies felices i responsables? No veig el per què.

També desconec com s'ho faria l'Ajuntament de Lloret i el de Salou per promocionar la cultura. Vull dir que la ciutat de Girona ho té fàcil, amb el Call i tota la pesca. Potser per això els guiris només venen a passar-hi ponts curts de tres o quatre dies, no fos cas que s'empatxessin. No ens enganyem: les velles tres "S" (sun, sand and sex) segueixen essent encara vigents, inclús entre les famílies, que moltes vegades es limiten a venir un any rere l'altre simplement perquè és el que toca. I parlant de famílies: he vist pares i mares, vermells com gambes, passant-se el dia asseguts en un xiringuito i empassant-se litres de sangria mentre que els seus fills i filles adolescents entren d'estranquis a bars i discoteques i acaben fent el mateix que els de la Saloufest, amb la diferència que aquests són menors d'edat. És aquest el turisme de qualitat que predica el Govern? Aquests darrers potser no es disfressen de víkings ni d'infermeres calentes, però són iguals d'impresentables que els que ho fan.