dimecres, 22 de setembre del 2010

PALLASSO I MONSTRE

Quan llegeixes el llibre Pallassos i Monstres d'Albert Sánchez Piñol te'n fas creus de com uns individuus com aquells (Bokassa, Amin Dada, Mobutu i els altres) poden arribar a presidir un país. Tots ells eren éssers humans minúsculs, sense cap formació, mentiders, demagogs, manipuladors i embogits. Llegint el magnífic assaig de Piñol et preguntes com han arribat al poder i, sobretot, com s'hi han mantingut durant tants anys. El retrat dels dictadors africans és divertidíssim, alhora que amarg i descoratjador. D'aquí a uns anys  Piñol (per mi, un escriptor infravalorat) podrà escriure un altre llibre amb els nous monstres d'avui dia: Hugo Chávez, Kim Jong-Il i Gadafi, de qui darrerament hem sabut que ensenya l'Islam a joves models italianes.

A Espanya tenim el nostre propi monstre, que també és un pallasso. Per descomptat, no arriba a l'alçada de les grans figures que he citat anteriorment. Zapatero és petit, molt petit. Però també és un mentider patològic i compulsiu, un home que va negar la crisis i que va reaccionar -i malament- dos o tres anys tard. Un polític que sap menys anglès que un nen de sisè de Primària. Un estadista mediocre, per no dir que totalment inútil. Un president populista, sectari, embuster (els joves que es van emancipar encara esperen l'ajuda que els va prometre) i només preocupat pel seu despatx.

Segur que Zapatero no col·locarà la capital d'Espanya a Villamiseria de Arriba, ni es farà construir un seient d'or massís com va fer el maníac dictador d'Etiopia, Selassie. No robarà com Mobutu i, per descomptat, no farà córrer rumors sobre canibalisme com va fer Bokassa. Però si segueix així acabarem pensant que no està tan lluny d'aquests il·luminats com ens pot semblar d'un bon principi. De fet, a molts llocs ja és conegut com l'Hugo Chávez europeu.

Per cert, la frase preferida d'Idi Amin, analfabet i genocida, era "Obres, no paraules".  A algú li recorda una mica el lema del PSC ?