dijous, 27 de juny del 2013

FARTS DE FACEBOOK

El Facebook cada vegada em disgusta més. El que va començar essent una novetat divertida i un passatemps xafarder s'ha convertit en una desfilada de freaks enamorats de si mateixosDe fet, m'adono que bona part dels meus amics amb prou feines l'utilitzen (potser dos terços dels que hi estan donats d'alta no hi tenen cap mena d'activitat, cosa que admiro i envejo). Qui hi queda, doncs? Els més convençuts. Els qui gaudeixen exhibint-se, els papanates que ens pensem que a la gent realment li importa el que fem o deixem de fer.
De totes les coses que em desagraden, n'hi ha unes que m'horroritzen més que unes altres. Anem-ne a veure'n unes quantes:

- Gent que posa fotos del seu fill al perfil: aquí hi ha un problema d'arrel. És normal que te l'estimis molt, però fins al punt de pensar-te que tu i ell sou la mateixa persona...

- Gent que posa fotos seves i del seu fill al perfil: és una variant del transtorn anterior, potser no tan greu. Moltes vegades aquestes mateixes persones es neguen a signar els permisos dels drets d'imatge a col·legis i llars d'infants.

- Gent que posa fotos seves i de la seva parella al perfil: és una mala idea. No tan dolenta com la de tatuar-se el nom de la xicota al braç, però Déu n'hi do. A la gent no li importa si realment esteu enamorats, i curiosament molts dels qui pengen aquesta classe de fotos aviat redecoren la seva vida. Què va primer, l'ou o la gallina?

- Gent que penja fotos del seu fill a la cronologia i ens informa en tot moment de la seva evolució: que si el nen ja camina, que si ja menja fruita... bé, tot això és fantàstic i segur que a ells com a pares els il·lusiona moltíssim, i troben que la vida és meravellosa i fantàstica... però per què coi pensen que a la resta de la gent li ha d'importar si el nen té una dent o en té tres? Desenganyeu-vos: encara que tingueu 20 m'agrada, la majoria de la gent només ho fa per quedar bé, i ni tan sols han mirat la foto Més o menys com a la vida real.

- Gent que fa servir el Facebook per promocionar campanyes de marques conegudes: obriu els ulls! Apple no us regalarà l'Iphone 5 (o el 6, no sé per quin van) només per penjar una foto absurda al teu mur! D'això els psicòlegs en diuen pensament màgic.

- Gent que penja fotos espantoses de malalties i tumors, dient que tal o qual empresari ha jurat que donaria una quantitat de diners "x" si, i només si, un número "y" de persones comparteix aquella foto. Sempre he pensat que aquests empresaris han de ser uns autèntics fills de puta si, i només si, donen diners a canvi d'un número "y" de comparticions. Això és una variant del pensament màgic.

- Jocs del Facebook:  gent que et demana vots, verdures o diners per construir una granja o una guarderia... De debò tenen tant temps?

Sé el que ara mateix esteu pensant: si tan poc t'agrada el Facebook, per què no et dónes de baixa? Ai, amic lector... tan de bo fos tan fàcil!